Saturday, August 17, 2013

happy birthday to us~


salam lebaran~
kami beraya~


 alhamdulillah..walaupon gak lambat entry mama ni..mama wish adam HAPPY BIRTHDAY anak..and to my self too!!~ selamat hari tua ain..huhu..sedar tak sedar..27 tahun dh umo aku..rase byk lagi impian yg tak tercapai..kalau di tulis mungkin berkajang-kajang kertas..hihi..punye lar byk nya impian. syukur kepada Dia kerana memberikan aku tubuh badan yg sihat..kebahagiaan di dunia dan insyallah di akhirat juga..amin...

ape yg lagi best ialah birthday aku jatuh same day dengan hari raya..so double celebrate ok guys! berada di kampung bersama keluarga adalah perkara terindah..dan lebih indah apabila si suami membuat kejutan balik pada hari raya..and i know that's because he want to celebrate birthday aku n adam..thanks sayang..luv u 150 juta kali!!

suasana raye kali ni havoc skir ar sbb aku birthday girl di hari raya..hehe..(mcm bunyi tajuk lagu plak kan) bersungguh2 my sis nak buat kek for birthday girl..for the first time she bake a cake ok..how sweet she kan!! and u know angah really appreciate that lovely cake!!mgkin rupanya tak secantik secret recipe..tapi ianya yummy and penuh dengan kasih sayang!!hihi..thnks mak de n acu..bersama pembantu amna n adam!!

and yg paling penting cake tu tak di jamah kepada sesiapa..rosland's famili only..hihi..makde ckp die malu!!wakakaka...padahal bes j pon!!and aku pon tak mampu nak upload pic cake tu!!wakakakaa..
sorry mak de~

on 10 ogos.. the next 2 day adalah birthday my baby boy..adam sudah 2 tahun!! cepatnya waktu berlalu..mama rase mcm baru semalam mama bf adam, tgk adam menairap..merangkak..and berjalan..and now anak mama hebat berlari..(hahahaha..betul die lari laju tau..tak percaya tanya adik2 aku..kalu kejar adam..for sure semua aunty die surrender)..im a very happy mama in the world coz Allah kurniakan adam dlm idup mama n ayah.. adam lar racun n penawar..walaupon adam selalu buat sepah umah mama..and mama marah..tapi adam still dtg hug mama n kiss mama..hehe..love u son~

 
                                                         gelagat anak mama nak membesar~

genap usia adam 2 tahun adam ade learn something new..adam dah pandai naik basikal!!hihuhu..
alhamdulillah..hehe..dengan bersungguh2 die berlatih naik basikal mase kat umah wan (pagi petang n malam..non stop..bile ade chance je..die pulun naik basikal)..and dalam mase sehari..die dh polish skill mengayuh basikal and now baby boy mama dh pandai naik basikal!! yeay!!! mama yg over excited..gembira melihat anak membesar di depan mata..setiap hari ade je smthing new yg akan adam belajar..thnks Allah swt..

my doas smga adam mama sentiasa sihat,membesar dengan baik and semoga Allah sentiasa bersama anak mama~amin...everybody know mama really love u adam....(mood syg gile kat adam..and ayah..opps..ttbe plak ayah pon nak enterframe!wink..wink :)

di kesempatan ini aku menyusun 10 jari memohon ampun maaf dan selamat hari raya aidilfitri guys~!
ikhlas dari solehin's family.


                              
                                                                    ~mama, adam n ayah~


seorang isteri dan mama~



Wednesday, July 24, 2013

apabila sudah ramadhan 15


salam ramadan semua..pejam celik sekejap jek dh 15 hari kita berpuase...jujur aku rase mcm cepat jek hari2 ramadan ini berlalu..kadang2 terasa sedih..mungkin kah akan ade kesempatan lagi kita nak bpuase nnt...sbb sehari kita berpuasa di bulan ramadhan tak kan sama kita berpuasa walaupon sepanjang hayat..betapa besarnya kenikmatan ramadhan..masyallh...Kau terimalah puasa kami ini Ya Allah...~



ok!
sekarang nak ceria2 skit..tadi dh share skit ilmu di dada..and now nak share jugak!!
aku dh stat buat kuih raya!!!weeehaaaa!
nak raya ok nokk!


disebabkan si suami tak dapat cuti tahun ni..makanya aku sbagai isteri yang baik dan taat (konon2nye..sila tumbuk aku sekarang!!)..aku pon wt keputusan raya bersama2 suami jek kat perak..and jgn lupe adam! hehe..bile tak balik kampung beraya maknanya segala persiapan raya i have to make it by my own self okey! huh..kalu selama nie tolong2 mak jek..but this year..kuih raya pon aku kena wt sendiri bertemankan suami den and anak lelaki den!! ini tak termasuk hidangan pg raya!! Omg..pengsan sekarang!!hihi..

semalam aku ade berbual2 dengan adam..

'adik,mama nak wt kuih raya..adik tlg mama ok?'
'ok ma! boyeh!' jawab adam sambil senyum nmpak semua gigi..hihu..

semangat jek aku nak memastikan adam dapat merasai suasana nak beraya dan suasana hari raya tu sendiri!! yang ayahnya sibuk share zaman kanak2 die dgn adam and ajar adam main bunga api..supaya adam merasai zaman kanak2 yang gembira!!bukan ape sbb adam makin membesar and he deserve to celebrate raya mcm org lain jgk walaupon tak dpt balik umah wan!! (sbnarnya mama yang emo!!) hahahaha..

name kuih raye aku: kuih raya "panaskan badan"..hahaha..beskan aku bg name,sbb tak nak bg bdn aku terkejut  ttb wt kuih susah2..aku wt yg senang jek dulu..cornflakes madu in the house~ and im so happy cos adam loike so much2!!


kuih raya in the house~



cornflakes madu~

huhu..amacam??ade gaya nak jadi masterchef tak?!!huhu..walaupon tak cun or berwarna warni sbb blh jek korang nak letak bling2 or ceri merah hijau and kismis pon boleh..tapi aku mmg suke add in badam jek dlm kuih nie..simple jek sbb aku my self pon simple jek~ (ayat aku!)

resipi:
madu
cornflakes
butter
badam disangai dulu

cara2 nya:
panaskan butter, madu atas dapur...and curah jek dalam cornflakes..and dont forget ur badam..
kacau smpai sama rata and letak dlm cup tu..masak dlm 5-10 minit jek..

secara tak langsung aktiviti mcm nie dapat mengeratkan hubungan kami..sbb ayah tolong mama letak kuih dlm cup and adam mama plak tolong bukak cup tu satu persatu...huhu..smbil tu die makan and mulut tak benti cakap..

'dap ma..dap2..'(sedap mama..sedap)..n Allah jek tau seronok mama bile adam suke..alhamdulillah..
esok mama nak wt kuih fav ayah plak..tart nenas..huh..nebes mama sbb kuih nie complicated skit..hihi..hopefully jadik ar ok ayah!!

mood hari raya di perantauan(walaupon kat perak jek pon)hihihi..


i love my family~






Wednesday, July 10, 2013

selamat...selamat dan selamat..

                                                       
                                                          .....alhamdulillah syukur.....

luv u mohd solehin~

banyak kan ucapan selamat kat tajuk entri nie..huhu..firstly ucapan selamat for our anniversary..kih..kih..kih..syukur 3 tahun usia perkahwinan ini tiada yang menduga dan di duga..dan harap agar kebahagiaan dan keamanan ini sehingga akhirnya..doaku agar keluarga ku akan sentiasa di bawah lindungan dan rahmatNya..and in 2 years baru nak bg adam adik..hihi...manusia hanya berusaha dan Dia yang memberi rezeki...amin..btw wt mase skg pon tak menang tangan nak melayan adam..ni kan pulak nak beradik..mmg mama slim abis nnt ok adam!!

 



selang sehari our anny..birthday mohd solehin plak..huhu..celebrate ag..dok makan j lar kejenya..tapi tak de lar sambutan besar2an..jus 3 of us..jus 2 piece of cake and a present for u ayah..hihi..and so sorry ayah sbb adam makan kek kalah tuan punya kek..hihi..after this,kite boleh beli kek banyak2 sbb adam suke kek rupenye bila dh besar nie..(padahal adam mmg suka makan pon!) :-)





and the last selamat is..selamat berpuasa!!hihi..alhamdulillah Allah masih pinjamkan nyawa kepada kami supaya dapat menambah2 amalan yang kurang..takut bile memikarkan andai smpai waktu bertemu Nya..persediaan kita entah kemana..Ya Allah..Kau sentiasalah bersama kami Ya Allah swt..
selamat bpuase kepada si suami tersayang and adam yang busyukkk (walaupon adam tak puase)..and also to my abah and mak..along,kakde and acubs!!nnt kami balik bbuke di kuantan..hiihihi..nnt kan kemunculan kami....huhuhu..ampun maaf di pinta dan jgn lupa sentiasa berzikir dan igt Allah dlm ape jua yg kita lakukan (pesan abah pg tadi)




mama sayang adam~

Friday, June 14, 2013

padang rengas wif love~

as salam....
lama kot dh aku tak buat karangan kat sini..hehe..now me and my lil pie adam back again to padang rengas..huhu..and this time kami tak mau pisah2 ag dah.. thats not easy okayy,hanya badan yang menanggung mengerti perasaan ini(waahhh gitewww) .lagi2 bile kena struggle sorang2 lepas penat2 balik keje continue jaga adam yang semakin hari sangat active pulak mama rase..huhu..but im very lucky becoz aku stay wif my family and banyak yang mak abah aku tlg..huhuhu..thnks mak abah...angah rindu mak abah..
(mood rindu..winkk...wink..)

rupe2nye bile aku ddk sendiri lagi penat kot..wakaka..(deng!! padan muke kat diri sendiri)hehe..but en oppa aku sgt membantu..thnks sayang..(mood cinta solehin)..aktiviti harian aku full house!! bangun  pagi2 masak utk aku bawak bekal and lunch time suami aku(mcm solehah kan aku)haha...sbb kesian plak die tak kan nak makan kedai j hari2..so aku msak lar hari2..huhu..pg keje..bla..bla..kul 6 balik and kul 7 smpai umah..
again memasak utk dinner pulak..tapi sometimes makan luar j..balik settelkan mane2 keje untuk esok..and main ultraman dengan adam smpai krooohhhhhh....huhu..

lagi penat msti lr si suami..hahaha...cian die tapi sharing is caring~dari celik mata j..adam..adam..and adam..hehe..itu lagi penat kot sbb adam sgt active..very2 active tau..huhu...sabar ek..nnt insyallh kita take a rest and go holiday..huhuhu...(ddk umah pon kire holiday gak kan)hahahahaha


Kau yg terindah dlm idup mama n ayah..my lil pie

Tuesday, October 30, 2012

P.A. mama

bismillah..syukur aku masih bernafas setiap pagi dan masih boleh melihat keletah si adam..banyak yang mama n ayah nak share dengan adam..and sekarang mama rase ringan skit koje harian mama kat umah..sbb mama dah ade P.A!!! tugas nya adalah membantu mama menyapu dan membersihkan rumah..mungkin sbb setiap hari since adam kecik dh mmg slalu tgk mama mengemas bagai..bersih ke tak tu belakang cite,yang penting adam cepat belajar sesuatu benda~

check this out~
 ...

..

.



"yeeay!saya suka menyapu!"
"untuk lebih bersih..saya guna vakum plak"


ha...kan mama dh cakap..adam mmg rajin kat umah..ni semua bahan bukti yang mama tak tipu~thanks adam*yeppii!!tak cukup dengan penyapu lidi,nak lagi bersih adam guna vakum ag..mmg terrrbaik ar umah mama..bersih~


bila dh penat membersihkan umah, adam akan amik susu dan lepak tgk tv plak..show time..adam punye fav cartoon: pada zaman dahulu/upin ipin..selagi cartoon nie ade kat tv,die akan layan smpai abis..hehe..

melihat anak tersenyum itu adalah nikmat yang tak ternilai..kalau boleh semua mama/mak/ibu/mummy di dunia ni nak lihat anak2 mereka senyum setiap masa~insyallah amin....


mama yang sayang anaknya~




Monday, October 15, 2012

happy birthday amna


happy bestday  NUR AMNA AZ ZAHRAH.
alhamdulillah..syukur umur kami masih panjang n dapat celebrate birthday amna yang ke 2 tahun..walaupon makngah jauh but makngah still igt tau..n makde siap nyanyi birthday song kat amna ag..tapi amna pg bantai nyanyi lagu raye plak..hahah...mengarut anak dara kami sorang nie..

nice cake rite??hehe..amna mmg suke gile upin n ipin nie.

cantik kek kak nana..kalu bab upin ipin die mmg die suke sgt..dari baju..seluar sampai lar ke beg..semua pun nak upin ipin..and now, birthday cake pon upin ipin..mama kamu layan kan aje ek..hehehe..insyallh nnt bile semua mak2 sedara amna ni dh balik umah wan..kami akan belikan amna present ek..sorry tau amna..tapi aki ngn wan kan dh beli kan basikal kat kamu..so main lar puas2 basikal roda 3 tu!!hehe..

thnks aki for this pic!!
makngah doakan agar amna sihat selalu..jangan gemuk sgt nnt wan n aki tak larat nak dukung dah!!
semoga kak nana jadi kakak yang baik..bak kate wan..amna kan good gurl..and the most important is jgn lupe kat makngah!!!luv u amna..





yang sayang kat amna,
makngah~






Friday, October 5, 2012

barakah SOLAT



 Ya Allah..sebagai manusia maafkan aku andai aku teralpa dan lalai..sedangkan segala nikmat yang Kau kurniakan tidak pernah kurang walau sedikit.. namun aku berusaha untuk sentiasa mengingati Mu dan percaya akan kesempurnaan solat untuk bekalan di sana.

ain rosland, 2012